Main hero image

Sådan bruger du Yoga, hvis du ikke kan falde i søvn

16. marts 2023

Når livet overvælder os på den ene eller anden måde, er det tit vores søvn, der bliver påvirket som noget af det første. Det kan være en ond spiral, hvor vi bliver mere og mere trætte, fordi vi ikke kan slappe nok af til at sove. Heldigvis findes der noget, du selv kan gøre for at få din nattesøvn tilbage.

Yoga mod søvnløshed

Måske skulle man ikke tro, at det ville hjælpe mod søvnløshed at bevæge kroppen lige før sengetid. Men det er rigtigt nok. For én af de ting, der kan hjælpe dig med at få ro på kroppen, er yoga. Gerne den langsomme og blide af slagsen, fx hatha eller yinyoga.

Det kan nemlig hjælpe dig med at afspænde kroppen og få ro i sindet, når du laver blide yogaøvelser inden sengetid. Yoga hjælper med at aktivere dit parasympatiske nervesystem, så dit åndedræt bliver langsommere, og du slapper nemmere af.

Hvordan dyrker du så yoga, når du ikke kan sove?

5 yogastillinger, der hjælper dig til drømmeland

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke stresser igennem øvelserne. Så har de den modsatte virkning, og det er vi ikke ude efter.

Sørg for at have god tid til yogaen, og afsæt gerne minimum 10 minutter, så du kan nå at komme helt ned i gear. I de 10 minutter skal vi fokusere på øvelser, der er liggende og siddende med lange, rolige stræk.

Hop i dit nattøj eller noget løst og behageligt, find din yogamåtte eller sæt dig tilrette i sengen, og så er du klar til at lave yogaøvelserne.

De 5 øvelser:

1. Barnet

Denne yogastilling er god til at grounde dig og give en følelse af tryghed og ro. For at finde ind i stillingen skal du stå på alle fire med knæ og hænder i gulvet. Tag nu dine knæ ud mod kanten af yogamåtten, sænk bagdelen, lad panden hvile på yogamåtten og find en behagelig stilling med armene strakt ud over hovedet eller hvilende langs siden af kroppen.

2. Benene op

Står du meget op på dit job, er Viparita karani lige noget for dig. Stillingen er simpel, men effektiv mod trætte ben og ømme fødder. Du kommer ind i stillingen ved at lægge dig på ryggen og løfte benene i vejret. Ønsker du mere støtte i stillingen, kan du lade benene hvile op ad en væg.

3. Kram dine ben

Denne stilling er genial, hvis du fx har stillesiddende arbejde og er øm i ryg og lænd. Stillingen finder du ind i ved at lægge dig på ryggen, bøje benene op mod maven og tage fat om dem med dine arme. Når du ligger i stillingen, kan du bevæge benene rundt i små cirkler for at løsne op i lænd og ryg.

4. Hovedrulninger

Vores nakke og skuldre spænder tit op i løbet af dagen, hvis vi har travlt. Med blide hovedrulninger får du afspændt musklerne omkring baghovedet. Start med at sætte dig med benene over kors. Mens du ånder ud, bøjer du roligt hovedet mod venstre skulder, mens du lægger venstre hånd på venstre øre. Nu mærker du et let stræk i højre side af halsen. Hold strækket i 5 ind- og udåndinger. Kom tilbage med hovedet i neutral position. Ånd nu ud og bøj hovedet mod højre skulder og gentag øvelsen i denne side.

5. Savasana

Stillingen her er du sikkert stødt på i slutningen af en yogatime. Den lader dig slappe helt af i kroppen og fokusere på åndedrættet. For at komme i stillingen skal du lægge på ryggen med benene lidt bredere end hofteafstand og armene lidt ud fra kroppen med håndfladerne opad. Lad roen indfinde sig, slap af i nakken og lad åndedrættet blive tungere og mere afslappet, jo længere du er i stillingen.

God fornøjelse med yogaen!

Kunne du godt tænke dig at komme i gang med yoga? Du finder en yogainstruktør i nærheden af dig ved at søge her på Healthful.