Livsstilen, opgøret og fænomenet: ”Sober Curious”.
Det er ikke rart dagen derpå. Solens stråler føles som den rene tortur, der blot forstærker en dunkende hovedpine, der har sat sig som et stempel efter gårsdagens rus.
For ikke at nævne de pinefuldt tå-krummende flashbacks fra aftenens udskejelser, der bliver serveret op af dagen. Tomheden, ensomheden, angsten, svedeturen og kvalmen.
Og så er der alle de andre bivirkninger. Dem der vil melde sig, hvis en aften som den i går bliver gentaget nok gange.
Den ødelagte lever. Knas med hjertet, forringet kondition, sukkersyge, overvægt, depression – for blot at nævne nogle få.
Alt sammen bivirkninger, der fik den engelske journalist og forfatter Ruby Warrington til sætte spørgsmålstegn ved sine egne alkoholvaner og den kultur, de var et produkt af.
Spørgsmålene blev markeret med bogen ”Sober Curiuos”, der udkom på sit nationalsprog i 2020, og som siden har spredt sig som ringe i vandet og fået mennesker verdenen over til at genoverveje deres eget indtag af alkohol, og hvad det gør ved dem.
Ved udgangen af 2022 udkom bogen på dansk i en oversat version. Det har givet os anledning til at se nærmere på livsstilen, opgøret og fænomenet ”Sober Curious”.
Hvad er Sober Curious?
Skåret ind til benet handler Sober Curious om at spørge sig selv, hvorfor, hvornår og hvad man egentlig får ud af at drikke alkohol.
Det handler om at sætte spørgsmålstegn ved hver en lille impuls, invitation eller forventning om at, der skal drikkes alkohol, og ikke bare se det som en selvfølge.
Samtidig er et væsentligt budskab, at det ikke – nødvendigvis – skal føre til fuldstændig afholdenhed. Snarere som et forsøg på at tage aktivt stilling til ens alkoholforbrug.
I bogen ”Sober Curios,” forklarer Ruby Warrington, at hun selv blev nysgerrig på sit alkoholforbrug efter mange år med et stort alkoholindtag i hvad, der med tiden næsten var blevet hver weekend.
For selvom alkoholindtaget ikke var problematisk eller noget i nærheden af en afhængighed, der krævede behandling, var tømmermændene, ensomheden dagen derpå, ødelagte uger på kontoret, mangel på motivation og længslen efter søvn alligevel blevet en trofast følgesvend i hendes liv.
Med andre ord gik det op for hende, at hun faktisk havde en mulighed for selv at gøre noget ved de nedtursramte uger og negative følger, der var forbundet med alkohol. Hun skulle bare stoppe med at drikke det.
Social uden alkohol
Selvom der ikke er et særlig regelsæt, dogmer eller en målsætning om at nysgerrigheden skal føre til et reduceret indtag af alkohol, bliver det hurtigt meget klart, at ”Sober Curios” henvender sig til dem, der vil se en forandring og som minimum skære ned på sit forbrug.
For mens alkohol ikke i sig selv er et livstruende eller helbredssvækkende problem for alle –kan det stadig være et problem.
Med ”Sober Curious” skabes et rum for dem, der vil ændre på sin livsstil og stadig have et socialt og festligt liv – noget der i øvrigt er en væsentlig pointe i Ruby Warringtons bog. Som læser bliver man flere gange mindet om, at blot fordi man skruer ned på sit alkoholforbrug, er det ikke ensbetydende med, at man skal trække sig fra et socialt liv. Snarere tværtimod.
Sober Curious – bevægelsen handler nemlig også om, at lærer sig selv at være social uden at være beruset.
Lyder det svært? Så kan det til en start være en god ide at opsøge sociale arrangementer, der ikke involverer alkohol, eller du kan starte med at takke nej til det, når du er sammen med mennesker, som du er tryg ved og bakker dig op i din beslutning
Derfor er det svært at skrue ned
”Den eneste måde at ændre sin drikkevaner på, er ved at ændre sine drikkevaner,” sådan lyder det fra forfatteren Ruby Warrington, der jævnligt gentager pointen i Sober Curious-bogen.
For selvom det egentlig ikke er så svært at forstå, er det ikke ensbetydende med, at det er let efterleve.
Årsagen til det, skal vi blandt andet finde i udtrykket ”Euforisk genkaldelse” – et udtryk, der først blev introduceret af stofmisbrug- og ekspert inden for mentalsundhed Terence Gorski i 1989.
Gorski bemærkede at ved at huske tilbage på noget i eufori – euforisk genkaldelse, kan det maskere de negative virkninger der er ved en afhængighed, og dermed gøre det svære at overvinde.
I ”Sober Curious” beskriver Warrington hvordan det samme gør sig gældende, når vi husker tilbage og mindes episoder med alkoholindtag. Vi husker den hyggelige stund med tætte eller nye bekendtskaber, fraværet af angsten, den løsslupne stemning, fejringen, euforien – mens vi glemmer dagen derpå: Den dunkende hovedpine, dårlige søvn, usunde mad, energiforladte krop og angstfulde stemning.
Her er det netop Warringtons pointe, at vi skal blive bedre til at balancere den euforiske genkaldelse – så når vi mindes de gode stunder, skal vi også minde os selv om, hvordan de følges op af en dag bundet til sengen.
En viral bølge
Både i ind- og udland har ”Sober Curious” fået flere mennesker til at se deres eget alkoholforbrug efter i sømmene.
Blandt andet har model Bella Hadid og skuespiller Drew Barrymore meldt ud, at de er hoppet med på bølgen, mens termer som hangxiety, der beskriver de til tider angstfulde tømmermænd og FOMA, som er en forkortelse for udtrykket ”Fear of missing alcohol” er blevet delt vidt omkring på sociale medier.
Er du selv interesseret i blive klogere på Sober Curious, er et godt sted at starte ved at læse Ruby Warringtons bog. Derudover linker vi her til nogle artikler, som du måske også vil synes er relevant.
- Podcasten A mindful mess, episode 58: “How much alcohol is too much? | Interview with Ruby Warrington”
- “Derfor har Ane Cortzen ikke rørt alkohol de sidste syv måneder,” artikel fra Berlingske d. 6. august 2022. Link:https://www.berlingske.dk/aok/derfor-har-ane-cortzen-ikke-roert-alkohol-de-sidste-syv-maaneder
- “How to Maintain a Social Life When You’re Quitting Drinking” artikel fra Verywellmind.com, d. 29. August 2022.Link: https://www.verywellmind.com/how-to-go-out-when-you-re-quitting-drinking-4788307
- “Josephine Bredsted: "Når der var fest, kunne jeg glemme tid og sted, og hvordan jeg havde det" artikel fra Alt for Damerne, d. 2. juni 2022. Link: https://www.alt.dk/sundhed/sober-curious-josephine-bredsted
https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/toemmermaend.htm
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/alkohol/alkoholens-virkninger/
(Warington, R. (2020). Sober Curious – The Blissfull Sleep, Greater Focus, Limitless Presence, and Deep Connection Awaiting Us All on the Other Side of Alcohol).
https://www.verywellmind.com/how-to-go-out-when-you-re-quitting-drinking-4788307
Gorski, Terence T. (1989, April). Cocaine craving and relapse. Sober Times: The Recovery Magazine, 3 (4), pp. 6, 29.