Er akupunktur ”bare” nåle?
ordet er dit
23. februar 2023Frossen skulder, pollenallergi og åreknuder. Det er nogle af de skavanker, folk døjer med, når de banker på døren hos en akupunktør. Men hvordan virker det? Og kan du virkelig få bugt med alverdens smerter ved at sætte små nåle i kroppen?
Hør akupunktør Jane Burmann fortælle, hvad der gør nålene helt specielle som behandlingsform.
Forestil dig at sidde overfor en ældre mand, der hælder skoldhedt vand over en bunke bittesmå stennåle og splinter fra fiskeben. Han tager fat om én af dem og placerer den nænsomt i din fod. Flere stik følger i både fødder, ben og overkrop.
Sådan foregik akupunktur tilbage 6000 år f.Kr. i Kina, hvor behandlingsformen stammer fra. Selvom der er milevidt fra dengang og nu, er praksissen groft set den samme. Dog med sterile engangsnåle og en del flere hygiejnehensyn, indskyder akupunktør Jane Burmann.
Grundlæggende handler akupunktur om kroppens ’qi’, en strøm af energi, der løber i baner kaldet meridianer. Akupunkturpunkter er de steder på kroppen, hvor meridianerne når ud til huden og på den måde kan behandles med nålene. Indenfor akupunktur ser man sammenfald med energistrømmen og kroppens skavanker. Nålene løsner op for blokeringer i meridianerne, så energien flyder frit rundt. Det gælder fx ved smerter.
”Mange gange hører man akupunktur som smertebehandling eller alternativ til smertebehandling. Det er det, det er blevet brugt rigtig meget til. Men det er jo ikke kun det.”
Det er én af de første ting, Jane understreger. For de små nåle rækker vidt, selvom de ikke stikker dybt. Selv er hun overrasket over, hvilke skavanker folk kommer til hende med. Det seneste år har hun haft mange på briksen med stress og Corona-senfølger. Selvfølgelig udover de klienter, der kommer efter mere gængse behandlinger for migræne og allergi.
Mange af dem, der besøger klinikken, har fået hjælp ved egen læge, men oplever stadig symptomer eller minimal bedring. Derfor vil de prøve noget andet.
”Jo mere vi får at vide, jo nemmere er det at behandle”
Det synes måske kontraintuitivt. Men som du ligger på briksen, før du har fået nålene i, kan du blive mødt af spørgsmål, som du ikke forventer. At have en grundforståelse for, hvad der rører sig i din krop, kan nemlig hjælpe akupunktøren med at behandle dig bedst muligt – og det er ikke pinligt at svare på.
”Har du været ude for et trafikuheld, går det tit ned i nakke og ryg, og du kan måske få piskesmæld. Det er vigtigt at vide, så jeg kan tage hånd om det, når jeg behandler. Det kan også være, du tit har blærebetændelse, er i overgangsalder, får blodfortyndende medicin, er gravid eller noget helt andet. Måske er der noget i kroppen, som ikke er, som det skal være – og det skal jeg som akupunktør kunne tage hensyn til,” siger Jane.
Hvorfor er det så vigtigt?
Fordi meridianerne i kroppen hænger sammen. Tit er det ikke nok at sætte nåle i ét sted, men man får bedst effekt ved at ramme skavankerne fra flere fronter, fortæller Jane. Hun fortæller blandt andet om en klient med forstoppelse. Den fik de først fik bugt med, da snakken faldt på klientens stresssymptomer – og nålene blev sat i hoved og nakke for at afstresse nervesystemet.
Hvis ikke vi finder ud af, hvad der ligger bag symptomerne, som klienten kommer med, risikerer vi, at de kommer tilbage, lyder det fra Jane. Derfor har hun et vågent øje for hele det menneske, der træder ind i hendes klinik. Og det er netop argumentet for, at akupunktur ikke ”bare” er nåle. I hvert fald ikke for Jane. Det er en holistisk behandlingsform, hvor klienten ses som helhed. Både fysisk og psykisk. Nogle kommer endda hos hende uden at få en eneste nål sat i.
Nogle gange er der brug for andre metoder eller noget at supplere nålene med. Ofte kombineres nålene med klassisk zoneterapi, altså masserende tryk på kroppens meridianpunkter. Moxa, frekvensbehandling og cupping kan Jane også tage i brug.
Sandhedens time
Ofte er det – desværre – ikke nok med én omgang akupunktur, hvis du vil have blivende bedring. Så hvordan har folk det med at skulle komme igen? Med andre ord: Er det humlen værd – også hvis man har nåleskræk? For gør det ikke ondt?
”Hvis folk spørger mig, om det gør ondt at få akupunktur, så kunne jeg ikke drømme om at sige blankt nej. For nogle nåle gør ondt, når du får dem ind igennem huden, og nogle gør ikke. Men man ligger ikke i en halv times konstant smerte. Hvis man gør det, så er der en fejl, og så skal vi rette lidt på nålen,” lyder det fra Jane.
Generelt kommer klienterne gerne igen. For efter 1-2 behandlinger kan de tit mærke forandringer – eller se dem med det blotte øje. Men det handler også om at gribe om problemet i god tid og ikke vente, indtil det slet ikke er til at være i kroppen. Jo tidligere ude, jo nemmere at behandle.
---
Kilder