Ekspertens 3 bedste råd til at komme i gang med en plantebaseret livsstil
Alle kan have gavn af at spise mere frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø. Forskning viser, næsten, altid positive resultater, hvis vi øger andelen af plantebaserede fødevarer i vores dagskost.
Gavnligt ja, men for mange mennesker kan det virke helt uoverskueligt at komme i gang med de nye, sundere vaner, og ofte vil de falde tilbage i de gamle vaner igen.
Derfor har Stig Ladefoged, der er ekspert i plantebaseret kost samt sygeplejerske, ernæringsekspert, forfatter og foredragsholder, gjort det til et af sine hovedmål at gøre danskerne sundere gennem inspiration og oplysning om plantebaseret livsstil. Ud fra hans synspunkt, kan mere eller helt plantebaserede kostmønstre kan være gavnlige for helbredet - også uden at det behøver at være all or nothing. Derfor rådgiver Stig omkring plantebaserede kostmønste inden for et bredt spektrum som fx middelhavskost, DASH-diæten, vegetariske, fleksitariske og veganske kostformer. Så der er altid noget for alle.
Klar på at komme i gang med en mere plantebaseret livsstil?
Vi giver her ekspertens 3 bedste råd til at komme godt i gang med en plantebaseret livsstil.
1. Tag udgangspunkt i dine allerede etablerede madvaner
Når du gerne vil godt i gang med at spise mere plantebaseret, så kan det være en fordel at justere dine madvaner mod mere eller helt plantebaserede versioner.
En fordelagtig strategi er at tage udgangspunkt i allerede kendte madretter. Det kunne være en skål gryn, frugt og nødder til morgenmad. Hvis man vanligt spiser rugbrød med fx leverpostej til frokost kan pålægget skiftes ud med hummus eller bønnepostej. Aftensmåltiderne kan man forsøge at udskifte kødet i retterne med bælgfrugter, svampe og nødder. Et godt eksempel kan være spaghetti kødsauce. Her kan kødet fx erstattes af kogte linser og hakkede valnødder. Du kan også tilføje revne gulerødder og squash til retten. Derved skruer du også op for grøntsagerne. Hvis du gerne vil spise mere plantebaseret generelt, men fortsat beholde animalske fødevarer i kosten, kan du forsøge dig med at udskifte halvdelen af kødet i retter med bælgfrugter. Et godt eksempel her kan være frikadeller, hvor du kunne bruge revne grøntsager, hakkede nødder og kogte kikærter eller kogte linser som
supplement. Derved fylder kødet mindre per frikadelle og den har fået et grønt pift.
2. Erstat kødet med andre proteiner
Dropper du kød helt, vil jeg, ligesom i de danske kostråd, anbefale at bælgfrugter, nødder og fuldkorn tager kødets plads i kosten. Det skyldes, at de er proteinrige ligesom kød og indeholder mange (og endda flere) forskellige vitaminer og mineraler, som vi typisk også finder i kød. Fx er bælgfrugter gode kilder til calcium, zink, jern og protein.
3. Sammensæt kosten fornuftigt
I min optik er de typiske "faldgruber", at man kaster sig ud i en helt plantebaseret kost uden at vide, hvordan kosten bør sammensættes fornuftigt. Der er flere elementer, man skal have for øje, hvis man ønsker at spise en primært eller helt plantebaseret kost. Et væsentligt element er, at sammensætte kosten fornuftigt med grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder, bælgfrugter og frø dagligt. Mængden af forarbejdede fødevarer som slik, kage, snacks, visse erstatningsprodukter etc. bør holdes på et minimum og mad fra bunden prioriteres oftere. Derudover anbefales jeg generelt et tilskud af B12-vitamin, jod og D-vitamin - særligt i vinterhalvåret. Visse personer kan også have gavn af tilskud med selen og omega-3, men her bør du konsultere med en ekspert først.
Virker en plantebaseret livsstil som noget der kunne være gavnligt for din sundhed og dit velvære, men samtidig som en stor og uoverskuelig ændring i dit liv? Så få hjælp og rådgivning fra en ekspert.
Det kan være en stor hjælp at få rådgivning, der passer til netop din livsstil: Har du brug for ekstra vitaminer? Hvad med dine børn? Allergener og alternativer? Der kan opstå mange spørgsmål i en radikal omlægning af kostvaner og livsstil, men en ekspert vil kunne hjælpe dig. Eksperthjælp vil altid tage konkret udgangspunkt i dit liv, dine ønsker og dine mål.
Hvis du vil vide mere om Stigs tilgang og arbejde med plantebaseret kost, kan du læse mere her https://denplantebaseredesygeplejerske.com/.