Superfoods - hvad er det egentlig?
Vickie Ravn Bechsgaard
28. april 2023Superfoods: Hvad er det egentlig?
Er superfoods en myte, et marketingstunt, eller er der rent faktisk noget om snakken?
Rent ernæringsmæssigt er der ikke noget der hedder superfoods.
Og så alligevel.
Termen superfoods er nok mest af alt en marketing strategi, for at influere madtrends og sælge bestemte produkter.
Men hæng lige på et øjeblik.
Selvom det er tilfældet, er det alligevel bestemte madvarer, der er udvalgt som superfoods. Madvarer der rent faktisk har en positiv indflydelse på din sundhed, og som fremhæves for at have nogle helt særlige egenskaber.
Det er bare vigtigt at pointere, at selvom der er mange madvarer, der beskrives som super, så er der ikke en enkelt madvare, der er nøglen til et godt helbred. Det handler i højere grad om kostvaner og -mønstre, hvis du vil forbedre din sundhed og forebygge livsstilssygdomme.
Over årene har forskning vist at sunde kostvaner- og mønstre kan være medvirkende til at reducerer højt blodtryk, hjerte- karsygdomme, diabetes og andre sygdomme relateret til livsstilen. Særligt mere plantebaserede kostvaner har en gavnlig effekt på sundheden og reduktionen af kroniske sygdomme.
En sund livsstil kræver nogle gode spisevaner, og her kan vi snakke om de fremhævede superfoods, der indeholder særligt gode egenskaber. Disse kan booste sundheden, hvis de indgår i balancerede kostvaner.
10 superfoods du skal kende
Bær
Bær som blåbær, hindbær og jordbær er rige på antioxidanter, og så har de samtidig et højt indhold af fibre. Derudover har de en naturlig sødme, som kan dulme trangen til andre, mere usunde, varianter af søde sager.
Fisk
Fisk er en fantastisk kilde til protein og omega-3 fedtsyrer, som kan hjælpe med at forebygge hjertesygdomme. Fisk med det højeste omega-3 indhold er lask, tun, makrel, ørred, ansjoser og sardiner.
Nødder
Hasselnødder, valnødder, mandler, pekannødder – you name it. Nødder er bare en genial kilde til planteprotein og antioxidanter. De indeholder også umættede fedtsyrer, der er med til at reducere hjertesygdomme.
Olivenolie
Er en god kilde til E-vitamin, polyfenoler og enkeltumættede fedtsyrer, som alle er med til at reducere risikoen for hjertesygdomme.
Fuldkorn
Fuldkorn er en fantastisk kilde til masser af fibre. Derudover indeholder fuldkorn også rigtig mange B-vitaminer og mineraler. Fuldkorn medhjælper til at sænke kolesterol og beskytte mod hjertesygdomme og diabetes
Yoghurt-baserede produkter
En god kilde til calcium og protein. De probiotiske egenskaber styrker dit immunforsvar ved at øge mængden af gode bakterier i tarmene. Yoghurt-baserede produkter en rigtig god kilde til mange vitaminer og mineraler som riboflavin, zink, selenium og magnesium. Fælles for dem alle er deres positive indflydelse på et styrket immunforsvar. Se også gerne efter produkter der indeholder mælkesyrebakterier som lactobacillus, acidophilus, bulgarius og thermophilus.
Korsblomstrede grøntsager
Broccoli, rosenkål, kål, blomkål, grønkål, radiser og majroer, er nok ikke dem du brød dig mest om som barn pga. den bitre smag. Men de har vist sig at være nogle af de grøntsager der er bedst til at bekæmpe sygdomme. De er en fremragende kilde til fibre, vitaminer og fytokemikalier, som kan forhindre visse typer kræft.
Bælgfrugter
Denne brede kategori omfatter kidneybønner, sorte og røde bønner samt sojabønner og ærter. Bælgfrugter er en fremragende kilde til fiber, folat og plantebaseret protein. Ligeledes viser forskning, at de kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme.
- Tomater
Disse er høje på C-vitamin og lycopen (som er en antioxidant), og har vist sig at reducere risikoen for prostatakræft.
Æg
Æg er en god kilde til protein, og indeholder samtidig D-vitamin, som bidrager til styrkelsen af immunforsvaret. Det er dog værd at huske på, at D-vitamin udelukkende findes i æggeblommen, og derfor er det vigtigt at spise hele ægget for at udnytte alle æggets gode næringsstoffer.
Kilder:
https://www.health.harvard.edu/blog/10-superfoods-to-boost-a-healthy-diet-2018082914463