Main hero image

Når Krop og Sind hænger sammen

Vickie Ravn Bechsgaard

28. april 2023

Kropsterapi: Når krop og sind hænger sammen

Din krop har fulgt dig hele livet, og den bærer på alle de oplevelser, du har haft gennem årene. Det kan være både psykisk og fysisk, og det kan være svært, igennem samtalen alene, at forløse de ophobninger, som kan sidde som låsninger i kroppen. Her kommer kropsterapi ind i billedet som en mulighed for at bearbejde både kroppens og sindets ophobninger og følelser:

- Kropsterapi handler i høj grad om alt det, du har fortrængt, men stadig holder på, og som du ikke kan få forløst. Det er en behandlingsform, der giver dig muligheden for at bearbejde både kroppens og sindets ophobninger og følelser. Noget som samtale, tanker og refleksioner ikke altid enevældigt kan hjælpe dig med at forløse.

Sådan siger kropsterapeut Mille Maria Kromann, der i sin praksis har særligt fokus på at hjælpe traumeramte mennesker med forløsning:

- Jeg har haft klienter, der både har grædt og grint, fordi behandlingen satte dem fri af det, der længe havde holdt dem fast. Spændinger fra mørke perioder i livet kan sidde som låsninger i kroppen, og det kropsterapien kan, er at skabe kontakt til kroppen, få kroppen til at give efter for det, og forløse det.

Så når Mille Maria Kromann begynder behandlingen, så er det ikke samtalen der har første prioritet. Hendes tilgang er at tage afsæt i kroppen og scanne den gennem lette tryk, da det siger meget om spændingslaget i resten af kroppen. Ved at arbejde på de spændte områder hjælper hun kroppen til at give efter og forløse det, som klienten har holdt fast i. Hun starter med at tage afsæt i kroppen, ved at scanne kroppen gennem lette tryk. Her mærker hun efter ved hals og nakke, for det siger rigtig meget om spændingslaget i resten af kroppen. Dernæst siger fødderne rigtig meget om spændingsniveauet, fordi det er her hele fundamentet bliver båret.

Når hun har konstateret, hvor spændingerne er placeret, begynder hun at arbejde på de områder af kroppen, der holder noget bundet:

- En blokeret vejrtrækning handler ofte om noget, du holder på, mens indestængt vrede kan give smerter i lever og galde.

Behandlingen består af forskellige tryk og stræk, samt det særligt karakteristiske for denne behandlingsform: den pulserende massage. Den vuggende fornemmelse beroliger nervesystemet, og støtter kroppens sunde flow.

Når Mille Maria Kromann begynder at arbejde på de spændte områder, så hjælper det ofte ordene frem hos klienten, og samtalen kommer ind og bliver en helt naturlig del af behandlingen.

Selvom kropsterapi kan virke forløsende efter en enkelt behandling, så understreger Mille Maria Kromann, at det ikke er et quick fix, og at en mærkbar ændring for klienten oftest vil kræve et behandlingsforløb. Selvfølgelig kommer klienterne med en specifik problematik, men det kan ikke forløses på én enkelt behandling. Oftest anbefaler hun at klienten kommer tilbage mindst fire gange, for at de virkelig kan mærke bedringen. Al terapi har, uanset formen, relationen som en bærende kraft. Også derfor er der store fordele i at indgå i et forløb.

Kropsterapi kan være en fantastisk mulighed for at forløse de spændinger og ophobninger, der sætter sig som låsninger i kroppen. Det kan være særligt gavnligt for traumeramte mennesker, som har svært ved at bearbejde deres følelser og oplevelser. Fokus på kroppen kan hjælpe med at forløse det, som klienten har holdt fast i og give dem mulighed for at komme videre i livet.

Mille Maria Kromann er certificeret TOTUM kropsterapeut, og har i sit mangeårige virke som socialpædagog arbejdet med børn og unge med diagnoser, i mistrivsel og med emotionelle udfordringer og traumer. Derudover har hun et diplommodul i udviklingspsykologi, og er ved at uddanne sig i mentaliseringsbaseret terapi.